• česky
  • english
  • deutch
  • rusky
  • slovensky

 

Zaměstnanci českolipské pobočky Everesty vysázeli alej jabloní

 

Vše začalo inspirací u jednoho z našich klientů, který k výročí sta let republiky nechal ve svém domovském městě vysázet památeční alej. Myšlenka to byla zajímavá a jako mnoho dalších byla uložena v naší paměti „až bude vhodná příležitost“. Ta přišla ke konci září, kdy jsem narazil na příspěvek organizace PagoPago, která se zabývá výsadbou stromků všech možných druhů od semínka.

 

V příspěvku si posteskli na bezohlednost jedné z obcí, kde měli na dobré slovo pronajatý pozemek, na kterém rostly již po dva roky jabloně, kaštany, ořechy a duby. Obec se rozhodla, že pozemek chce zpět a začala stromky postupně zaorávat. PagoPago poté oznámili, že stromky rozdají, a že si pro ně stačí dojet. To bylo naše znamení a naše příležitost. Kdy, když ne teď?

 

Po domluvě s PagoPago jsme na Moravě vyzvedli jabloně a se společností Městské lesy Česká Lípa jsme si domluvili schůzku ohledně výsadby. Na schůzce jsme vybrali vhodné místo - lesní cestu na turistické trase, a domluvili se na postupu. Městské lesy nám velice pomohly, poskytly nám cenné rady, kůly pro přivázání stromků a plastové kryty proti zvěři, aby je srnky neožraly, než stromky povyrostou.

 

Na první pohled se může zdát, že jabloně patří do sadu, a nikoliv do lesa. Avšak opak je pravdou, jabloně a další ovocné stromy tvoří důležitou součást ekosystému lesa, okupují úroveň mezi keři a velkými stromy, poskytují obživu pro včely, zázemí pro hmyz a ovoce pro zvěř. Sázet v lese ovocné stromy se tak při jejich současném deficitu zdá lepší, než sázet ostatní druhy stromů.

 

Jak jsme zjistili, trend sázení alejí je dnes populární, protože najít v obcích neosázenou alej se může ukázat jako problém. Některé společnosti to však nezastaví a jdou dále; sázejí v rámci svých „zelených dnů“ a dalších filantropických aktivit také přímo v lesích, kde v poslední době jsou nejdůležitější místa, kde stromy musely být vykáceny kvůli kůrovci. Jak se říká, kdo sází stromy, myslí na budoucnost.

 

Na tomto našem projektu nám pomohla organizace PagoPago, od které jsme získali stromky, společnost Městské lesy Česká Lípa, která nám poskytla místo a prostředky pro výsadbu, a společnost Envipor, která nám byla rádcem.

 

Držíme našim stromečkům palce a již plánujeme další dobrodružství. Pokud byste měli zájem o podobnou akci pro Vaši firmu, dejte nám vědět.

 

Václav Nikl

Everesta

 

kalendář akcí
Zanechte nám zprávu