• česky
  • english
  • deutch
  • rusky
  • slovensky

Nestíhá? Hlavně ho neposílejte na Timamenagement

Ne že bychom chtěli paušálně hanět kurzy timemanagementu jako takové. Ostatně je sami pořádáme. Pokud ale na standardní otevřený kurz přijde člověk, který nestíhá, protože je toho na něj naloženo příliš mnoho, nebo protože mu chybí některé dovednosti, takže svou práci dělá příliš pomalu, velmi pravděpodobně po návratu z takového kurzu bude stíhat úplně stejně špatně jako před ním. A pak si bude logicky stěžovat, že takový kurz mu byl na nic a ještě den ztratil.

Také očekávání zaměstnavatele (aby zaměstnanec stíhal více práce) a zaměstnance (aby se cítili lépe a měl více volného času), se obtížně uspokojují zároveň. V případech extrémně zaměřených vzdělávacích společností se může zaměstnavatel coby plátce kurzu dokonce setkat s tím, že se mu vrací zaměstnanec, který požaduje méně úkolů, protože sezení v kanceláři není jeho životní priorita, případně rovnou dává výpověď.

Přes 90 % kurzů timemanagementu, které na trhu najdete, učí zejména techniky, které využijí jen lidé, kteří si alespoň částečně mohou určovat své priority a organizovat si svůj čas. Člověk, jemuž drtivou většinu denního programu určují druzí, si pak často říká, že jsou to věci sice hezké, ale v jeho práci nepoužitelné.

Když to chcete vzít za správný konec, nejdříve zjistěte, kde je zakopaný pes. Administrativnímu pracovníkovi, který dělá rutinní práci na počítači, možná kurz Wordu a Excelu pomohou práci zrychlit tak, že stejné kvantum úkolů najednou stihne bez jakéhokoli stresu. Manažerovi či specialistovi, který potřebuje pomoci s delegováním, stanovováním priorit a lepším plánováním skutečně pomůže i výše popsaný standardní kurz timemanagementu. Pro přetížený tým bývá zase často tím optimálním lékem jednoduchý audit a revize procesů, layoutů a komunikačních řetězců, které napomohou tomu, že si kolegové navzájem nepřidělávají práci, nezdržují se navzájem a čas se přestane marnit na málo produktivních činnostech.

Nestíhá? Neposílejte ho (aspoň zatím) na timemanagement. Kontaktujte místo toho našeho procesního doktora Tomáše Kumstýře, který Vám poradí optimální léčbu – +420 603 880 217, tomas.kumstyr@everesta.cz.

 

 

kalendář akcí
Zanechte nám zprávu