• česky
  • english
  • deutch
  • rusky
  • slovensky

Kyberbezpečnost

Před 50 lety spatřil světlo světa první počítačový vir. Přestože moderní technologie umožňují těmto hrozbám čelit, stal se z původní zábavy pro pár nadšenců rozsáhlý byznys, který ohrožuje společnosti po celém světě.

V roce 2016 vyšla zpráva Světového ekonomického fóra, která pokládá kybernetické útoky za jednu z největších hrozeb 21. století, kterým společnost čelí. Jedná se prý dokonce o větší nebezpečí, než jsou teroristické útoky. Ať už je toto tvrzení přehnané či nikoliv, jsou informační technologie jedním ze základních kamenů dnešní společnosti.

  Běžná ochrana už nestačila

Oblast informační bezpečnosti prošla v posledních letech masivními změnami. Za tento vývoj z velké části může velký rozvoj kybernetických rizik, cílených útoků, škodlivý malware, větší „umění“ zločinců a digitalizace společnosti. Na začátku milénia si bezpečnostní odborníci začali pokládat otázky, na které tehdejší technologie nebyly schopné reagovat. Základní otázky zněly: „jak budeme reagovat, když se někdo dostane přes obranný systém?“ A jak to vlastně vůbec poznáme? Jsme si opravdu jistí, že je veškerý provoz v naší síti v pořádku?

Když bylo jasné, že lidské síly nestačí na uhlídání bezpečnosti organizace, na řadu se dostala plná automatizace. Zrodila se technologie, která má jiný pohled na ochranu IT. Oproti tradičním možnostem se nespoléhá na databázi hrozeb a restriktivní pravidla. Využívá principů umělé inteligence a strojového učení.

Network Behavior Analysis (zkráceně NBA), neboli analýza chování v síti, jak je tato technologie v České republice známá, je založena na jednoduchém principu. Jedná se o univerzální metodu detekce nežádoucího chování v podnikovém IT prostředí. Využívá technologie monitorování a vyhodnocování statistik o síťovém provozu, které poté zpracovává pomocí pokročilých algoritmů. NBA umožňuje detekci moderních hrozeb, které obchází tradiční bezpečnostní mechanismy, jako firewall, antivirus nebo IDS/IPS systém. Předpokládá, že nežádoucí aktivita se bude vždy od té normální lišit. Systém ze získaných dat za pomoci algoritmů hledá aktivitu, která neodpovídá normálnímu chování. Aktivitu, která se chová typicky pro různé druhy škodlivého softwaru, tento systém následně identifikuje a informuje zodpovědnou osobu, případně ve spolupráci s jinými technologiemi automaticky zajistí patřičná opatření.

Ač by se to první pohled mohlo zdát, tak NBA nenahrazuje jiné bezpečnostní nástroje, ale zejména je velmi dobře doplňuje. Kyberbezpečnost se tak v dané společnosti posouvá na vyšší úroveň a zároveň chrání aktuální investice podniků.

Tato technologie chrání před velmi dobře promyšlenými hrozbami. NBA také nabízí ochranu před celou řadou běžných útoků, se kterými si klasický antivirus neumí poradit.


Česká republika na vrcholu

Česká republika ještě v nedávné době patřila mezi země, která se v otázce kyberbezpečnosti učila od jiných evropských zemí. V dnešní době už však patří mezi země, které pořádají školení pro jiné státy. Česko je na tom momentálně s kybernetickou bezpečností tak dobře, že dokonce drží první příčku v národním indexu, který porovnává úroveň kybernetické bezpečnosti v 38 zemích světa. Index zohledňuje úroveň zákonů, vzdělávání v oblasti IT nebo schopnost země analyzovat kybernetické útoky. Pořád ji však chybí IT odborníci ve státní správě.


Zajímáte se o kyberbezpečnost?

Právé pro Vás jsme si na nadcházející měsíce připravili kurzy z oblasti IT:

VMware a vSpere - instalace, konfigurace a správa (10. - 14.9. 2018, Brno)
Obrana operačního systému a sítí Windows Server (18. - 20.9. 2018, Brno)
Hacking v praxi (25. - 27.9. 2018, Ostrava)
Linux - zabezpečení serveru a síťové komunikace (16. - 18.10. 2018, Brno)

 

 

Zdroj: Komora.cz, článek: Boj s kybernetickými hrozbami rozhodne umělá inteligence)

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/v-kyberneticke-bezpecnosti-muze-jit-cesko-evrope-prikladem

 

:

 

 

kalendář akcí
Zanechte nám zprávu