• česky
  • english
  • deutch
  • rusky
  • slovensky

Řízení kvality a efektivity procesů ve výrobě pro mistry a vedoucí


Linioví manažeři ve výrobním podniku mají velký vliv na úspěšnost výrobních procesů. Vzhledem k tomu, že na vedoucí jsou kladeny velké nároky v oblasti výkonnosti, efektivity i kvality práce je program zaměřený na jejich celkový trvalý rozvoj.

Obsah kurzu vedoucí pracovního kolektivu:

Kurz je sestaven podle programu s akreditací MŠMT ČR.

 

1. DEN

  • Význam firemní strategie, poslání, vize, cílů.
  • Základní struktura strategického rámce.
  • Vlivy, které musí manažeři zohlednit při tvorbě strategie.
  • Formy vizualizace a komunikace strategie vně a dovnitř firmy.
  • Podnikatelský plán, rozpracování cílů do měřitelných ukazatelů.
  • Definování úkolů pro jednotlivá pracoviště.
  • Systém vyhodnocování a zpětná vazba, cyklus PDCA.
  • Neustálé zlepšování metoda DMAIC.

 

2. DEN

  • Procesní přístup k řízení firem, požadavky norem kvality, výhody a přínosy procesního řízení.
  • Co je to proces, znaky procesu, odpovědnost vlastníka procesu, forma znázornění procesů.
  • Druhy firemních procesů, mapa procesů, vazby mezi procesy, spolupráce procesů.
  • Kde v procesech vzniká hodnota pro zákazníka.
  • Popis procesu, ukazatele pro měření výkonnosti a efektivnosti procesů, hodnocení výkonnosti a efektivnosti procesů, vyhledávání úzkých míst v procesech a jejich odstraňování.
  • Princip vnitřního zákazníka, definování potřeb a vědomí odpovědnosti za kvalitu.
  • Kvalita v procesech, standardy, požadavky zákazníků na procesy.
  • Neustálé zlepšování procesů, interní audity, benchmarking.

 

3. DEN

  • Principy štíhlé výroby, význam a důležitost v současném řízení výroby, příklady úspěšných firem
  • 7+1 druhů plýtvání
  • Vyhledávání plýtvání v procesech, týmový přístup k odhalování a eliminování plýtvání
  • Metoda 5S
  • Štíhlé pracoviště, layout, principy uspořádání pracoviště, prostředky pro podporu efektivní práce
  • Metoda Value Stream Mapping (mapování hodnotového toku)
  • Řízení výroby tahem – systém KANBAN
  • Metoda SMED (rychlá výměna nástrojů a seřízení po přetypování)
  • Význam týmové práce v současných výrobních systémech
  • Totálně produktivní údržba
  • Neustálé zlepšování standardů – filosofie KAIZEN
  • Vizualizace – řízení prostřednictvím vizuálních nástrojů
  • Předpoklady, výhody a složitosti při zavádění principů štíhlé výroby

 

4. DEN

  • Rozdíl mezi skupinou a týmem, znaky úspěšných týmů.
  • Týmová společnost, místo týmů v organizační struktuře firmy, typologie týmů.
  • Psychologické rozměry práce v týmu, týmové role, týmové normy a rituály.
  • Sestavování týmu a definování jeho působnosti, vymezení pracoviště týmu.
  • Nastavení komunikačních pravidel, matice odpovědnosti a zastupitelnosti.
  • Vytváření standardů pracoviště, hodnocení výkonu, efektivnosti a kvality.
  • Neformální vedení lidí (vedení příkladem) k výkonům a rozvoji firmy. Vedení týmu, motivace členů pracovního týmu ke spolupráci, asertivní jednání a zvládání (předcházení) konfliktům.
  • Týmový přístup k neustálému zlepšování.
  • Příprava efektivní prezentace a školení podporující sdílení cílů firmy, předávání informací a podávání zpětné vazby.

                                                            
    VÍCE INFORMACÍ

kalendář akcí
Zanechte nám zprávu